top of page

Free entrances in Prague


Colloredo Mansfeld palace - Colloredo Mansfeld palác

NO LONGER FREE The entrance used to cost only 1,-czk (4 cents), but now a days the entrance is 60,- (2,4 eur)

Such a hidden gem and yet so many tourists walk right past it every day. It is very conveniently placed just by the Charles bridge. So when there are crowds, fighting for the best picture on the bridge, you can find yourself completely alone in the old and somewhat abandoned palace rooms. You can see Rococo and Baroque architectural design, beautiful frescos, Colloredo-Mansfeld coat of arms still on the entrance at the palace facade and untouched wall decorations, just how the time preserved them.

Wolfgang Amadeus Mozart performed here several times and Milos Forman used the palace to film parts of his Oscar-winning movie Amadeus.


Vstup do tohoto paláce byl 1,- bohužel změna je život a vstup nyní stojí 60,-

Je to takový skrytý klenot a přesto kolem něj každý den projde nespočet turistů. Nachází se přímo u Karlova mostu, kde můžete vidět davy turistů bojující o ten nejlepší snímek do alba. Ve se však můžete ocitnout v opuštěném paláci a mnohy se stane, že tu jste zcela sami. Uvidíte architektonický design rokok a baroka, krásné fresky a erb rodiny Colloredo-Mansfeld tu stále uvidíte nad vstupem do paláce. Budete si připadat, jako když byl palác opuštěn téměř nedávno, díky nedotčeným dekoracím na stěnách.

Wolfgang Amadeus Mozart tu prý také hrával a Miloš Forman tu natáčel části oskarového filmu Amadeus.

Valdstein Palace and it´s gardens - Valdštejnský palác a jeho zahrady

The Waldstein Palace was built by powerful Czech nobleman and generalissimo of the imperial army Albrecht Wenceslaus Eusebius of Waldstein (1583–1634) as his Prague residence. Palace was shortly in hands of the Habsburg family before it returned back to Albrecht´s relatives for more than 300 years until 1945 when it became the state's property.

Nowadays it is a seat of the senate and it´s interior is remarkable and free for you to visit during April to October each Saturday and Sunday from 10 until 17. the rest of the winter months it is open only each first weekend from 10 until 16.

You can also visit the amazing palace gardens, for a romantic walk.


Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna byl jeden z nejmocnějších a nejbohatších šlechticů, který nechal tento palác vystavět mezi léty 1623–1630 jako jeho rezidenci, která svou velkolepostí měla zastínit i Pražský hrad. Vladštejn byl prohlášen za zrádce a tak jeho majetky přešli do vlastnictví Habsburků, kteří ho za symbolickou cenu prodali vévodovu vzdálenému příbuznému Maxmiliánovi z Valdštejna. Rodina pak obývala palác více než tři sta let a to až do roku 1945, kdy se palác stal majetkem státu.

Dnes je to sídlo senátu a jeho krásné interiéry můžete navštívit zcela zdarma a to od dubna do října každou sobotu a neděli od 10 do 17. V zimě je palác otevřen pouze každý první víkend v měsíci od 10 do 16.

Nevynechejte ani návštěvu krásné Valdštejnské zahrady s jezírkem a volně se pohybujícími pávy.

Czernin palace garden - zahrady Černínského paláce

The baroque palace was built in 1675 and has served as an office for the ministry of foreign affairs since 1930. Palace itself is unfortunately closed for the public but you can visit it´s one-hectare large gardens (sadly no dogs allowed)

Gardens are open each day from May till October and 10 a.m. until 5 p.m.


Tento barokní palác byl postaven v roce 1675 a od roku 1930 slouží jako ministerstvo zahraničních věcí. Palác jako takový je bohužel veřejnosti uzavřen, ale můžete navštívit jeho krásné a rozsáhlé zahrady. Pejsky však nechte doma, vstup jim není povolen.

Zahrady jsou otevřené každý den od května do října a to od 10 ráno do 17 hodiny večer.

St. Vitus Cathedral and palace grounds - Katedrála Svatého Víta

This cathedral can be found on the castle grounds, it is also the very visible part when you have a look at the Prague castle. Many people even mistook it for the castle itself. It started as a small church in 929 and this look got quite recently and that was in the year 1929, by the time of St. Wenceslas jubilee. There is a free entrance possibility as well as a paid one. For free you can enter and see the Cathedral nave.


Všichni jistě znáte, nebo alespoň víte, že je součástí Pražského hradu. Je to ta nejviditelnější část, kterou většina turistů zaměňuje za hrad jako taková a většina je pak zklamána budovou, kterou na kopci vidí. Nicméně výstavba začala již v roce 929, kdy se jednalo pouze o malý kostel. Během let prošla stavba mnoha dostavbami a předělávkami a její konečná podoba, kterou známe ´dnes, se ustálila až v roce 1929. Byla dokončena k výročí svatého Václava. Katedrálu si můžete prohlédnout zdarma v části hlavní lodi. Pro někoho si myslím, že je zcela dostatečné. Uvidíte arbitráže a tu monumentalitu místa. Za poplatek se pak podíváte do dalších částí samozřejmě jako je hrobka, věž atd.



Vojan´s sets - Vojanovy sady

It is the smallest, but an oldest and less crowded garden with beautiful peacocks running around freely. It dates back to 1248, where these gardens were established as fruit orchards as part of a bishop's court.


Tato zahrada je jedna z nejmenších v okolí Pražského hradu, ale za to nejklidnější a nejstarší. Zahrada byla založena spolu s biskupským dvorcem už roku 1248 a to jako ovocný sad. Moc turistů sem nechodí a tak tu najdete větší klid na lavičce pod jabloní či u stromu magnolie a do toho vám budou ,,zpívat" pávi.

It is a neo-Baroque villa with Art Nouveau elements, which has 56 rooms and was built in 1914 for Mr Kramar (a politician and the future first Czechoslovak prime minister),

The villa has been used as an official residence of the Prime Minister of The Czech republic Since 1998.

Nowadays you can visit it for free, each Saturday from 9 to 16 (with some exceptions)


Je to neo barokní vila s prvky Art Nouveau, která má 56 pokojů a byla postavena v roce 1914 pro Karla Kramáře (Československého politika a první ministerský předseda ČSR. Vila byla od roku 1998 oficiálním sídlem český premiérů. Nyní ji můžete navštívit i vy a to každou sobotu (s pár vyjímkami) vždy mezi 9 a 16 hodinou, kde se skupinky lidí ujme průvodce a řekne vám něco o historii a majiteli. Vstup je samozřejmě zdarma.

Related Posts

See All
Capture.JPG

Mathew & Klara

DSC_0416.jpg

Our online friendship led us to a long-distance relationship that turned into marriage, 11 years together and in summer 2022 we also promoted to parents to the sweetest baby boy.

Our passion is nature, wellness and photography, we strongly believe, that life is in our hands and with this motto in our mind we create our life path.

 

Our blog contains articles about healthy lifestyle, relationships, wellness and minimalism 

Read more

Lightroom

presets

lightroom presets

Download our presets for FREE and adjust your photos like us

How to collaborate
with hotels
hotel collaboration.jpg

Find out how to collaborate with hotels for a free stay.

We teach you the exact steps we take and give you tips to land a successful collaboration with less than 1.000o followers.

Succesful Instagram

guide to instagram.jpg

Guide to successful Instagram is

an e-book with 60 pages to help you boost the Instagram game and either grow your business or monetize your platform.

e-shop

Czech e-shop with natural cosmetics and eco products

bottom of page