top of page

7 tipů jak ušetřit na cestování (nebo na cokoli jiného)


Můžete se ptát, jak to lidé dělají, že neustále cestují? Jak si našetřit na dovolenou z výplaty?

Myslím, že nejste jediní, co se takto ptají ... ani jediní, co chtějí víc, ať už peněz, nebo toho cestování. Ani my nejsme jiní a kdyby to šlo, tak jsme neustále v trapu. Bohužel však máme klasickou práci od 9 do 5 a tak jsme omezeni jak do své podstaty příjmem, tak poskytnutou dovolenou od zaměstnavatele.


Myslíte si, že je cestování v tomto případě nemožné?

Není, vždy to nějak jde. Tedy záleží na tom, co máte na mysli a jak chcete cestovat. Pokud chcete na měsíc na Bali nebo na dva týdny na Fiji, případně prozkoumávat města Aztéků, pak mluvíme o trochu vyšších částkách a delší době šetření a pro někoho to může být demotivující. Pokud vám stačí kratší cesty, pak budete cestovat častěji na pár dní, začít můžete u našich sousedů. Byli jste někdy v Polských Tatrách nebo Italském Toskánsku?

Máte tedy vysněné destinace kam "potřebujete" jet, nebo chcete prostě poznávat? Nejprve si toto ujasněte, uvědomte si své priority a pak se pusťte do šetření těžce vydělaných peněz.

7 tipů jak ušetřit na cestování (nebo na cokoli jiného)



1. Alkohol a cigarety


O tomto snad ani nemusím psát. Opravdu to potřebujete k životu? Řekněme, že krabička stojí 90,- a vy potřebujete jednu týdně. To dělá 360,- měsíčně (autobus do Vídně) a 4320,- ročně (zpáteční letenka do Pisy a jedna až dvě noci v apartmánu) Chápete tedy kam tím mířím? Pokud máte rádi váno jako my, pak si najděte vinotéku, kde sklenička nestojí 150,- ale 35,- (jako u nás) nebo si kupte dobrou láhev a dejte si ji na balkoně či zahradě s partnerem.

2. Jídlo venku a donášky


Spočítejte si kolikrát do týdne jíte venku a nebo ještě lépe si kupujete hotovky bez toho, abyste si doma vařili. Ano je to sice rychlejší a pohodlnější, ale méně zdravé a také finančně nákladné. Naprosto absurdní mi přijde třeba takový chleba s avokádem, za který v restauraci dáte klidně i 140,-.

Když pak budu počítat denně oběd někde venku třeba za 120,- a k tomu svačinku atd. pak se můžeme lehce dostat přes částku 200,- za den. Už vám vychází pěkné číslo že? Převeďte si ho na letenky/hotely/vlaky a hned se vám doma bude vařit líp.

7 tipů jak ušetřit na cestování (nebo na cokoli jiného)


3. Kosmetika


Jak mě se ulevilo, když jsem si provedla audit na svou koupelnovou skříňku a rozhodla se co opravdu potřebuji. Zbytek jsem jednoduše dopotřebovala, ale už nekoupila.

Většinou nepotřebujete ani tolik kosmetických přípravků, stojí to jen zbytečné peníze, funguje stejně jako dvacet dalších jiných a do těla vám přes kůži proudí pěkná dávka "chemikálii". Mějte věci které fungují a nekupujte bludy.

4. Oblečení


Neříkám, že musíte dojít ke kompletnímu asketismu, ale v dnešní době používáme a vlastníme příliš mnoho. Nakonec si uvědomíme, že to všechno kolem nás začíná vlastnit nás a ubírá nám čas, místo i myšlenky.

Pokud se do věcí nevejdete nebo se vám již nelíbí, případně jich máte víc od jednoho kusu, či to není váš styl a neunosíte to, tak je prodejte (extra kačka navíc) nebo darujte charitě. Čím méně toho bude, tím lépe a rychleji se vám bude ráno oblékat.

7 tipů jak ušetřit na cestování (nebo na cokoli jiného)



5. Paušál, internet, satelit a další


Je opravdu nutné mít 250 programů, na které nemáte čas se dívat? Nebo ještě lépe, vám berou čas na život tam venku právě proto, že bezmyšlenkovitě sledujete jeden film a seriál za druhým?

je nutné platit 600,- za telefon, jen proto, že se potřebujete připojit na internet kdykoli a kdekoli? (wifi je teď snad všude)

Zredukujte veškeré poplatky, které odcházejí z vašeho účtu. My třeba nemáme ani televizi a jak je nám bez toho líp. Poplatek byl 45,- měsíčně jenže to pak dá 500 ročně a za to mám měsíční lítačku a nebo (světe div se) i dvě zpáteční letenky s nízkonákladovkou.

6. Salony krásy


Opravdu potřebujete jít na manikůru nebo umělé nehty? Nemohla by vás ostříhat kamarádka (pokud jde jen o zastřižení konečků)? Podívejte se případně na slevové portály, kolikrát dostanete dobré služby za polovic - když už bez toho tedy nedokážete žít.

7. Dekorace a další (ne)potřebné věci


Vsadím se, že ta soška/rámeček/mísa/polštář nejsou potřeba. Určitě také nepotřebujete papírové utěrky, když můžete mít látkové. Stojí vás měsíčně peníze a navíc vytváříte mnohem více odpadu, než je třeba.


Na závěr vám doporučím stránky Vratné Peníze. Kdykoli budete chtít nakoupit něco přes eshop, tak se nejprve podívejte, zda z tohoto nákupu můžete dostat "peníze zpět".

Chcete například koupit nějakou drogerii nebo oblečení, přihlásíte se do Vratné Peníze a přes ně se prokliknete do daného eshopu, kde nakoupíte. Platforma vám následně z nákupu vrátí menší částku, která pak jde poslat na váš bankovní účet. Už jsem si takhle převedla kolem 600,- a to jen tak na zemi nenajdete :)

 

PIN THIS

Pin this how to save up for travel
Capture.JPG

Mathew & Klara

IMG_8952.jpg

Our online friendship led us to a long-distance relationship that turned into marriage, 11 years together and in summer 2022 we also promoted to parents to the sweetest baby boy.

Our passion is nature, wellness and photography, we strongly believe, that life is in our hands and with this motto in our mind we create our life path.

 

Our blog contains articles about healthy lifestyle, relationships, wellness and minimalism 

Read more

Lightroom

presets

lightroom presets

Download our presets for FREE and adjust your photos like us

How to collaborate
with hotels
hotel collaboration.jpg

Find out how to collaborate with hotels for a free stay.

We teach you the exact steps we take and give you tips to land a successful collaboration with less than 1.000o followers.

simplifying

motherhood

WAYS TO SIMPLIFY MOTHERHOOD

Download the Motherhood guide with tips that you can do to simplify your family life today, so that you have more time for slow, simple, peaceful living, that brings joy to you all.

bottom of page