top of page

Hygge - Dánský, šťastný způsob života


Myslím, že toto slovo „Hygge“ - vyslovované „Hjuga“, se stalo v posledních letech velmi rozšířené a dnes ho můžete vidět jednoduše všude. Ale co to ve skutečnosti je?

V češtině slovo nemá ekvivalent, ale dalo by se přeložit jako „útulný teplý pocit“.

Tento pocit můžete zažívat i bez toho, aniž byste ho museli pojmenovat. Já to tu píšu jen pro malou osvětu. Hygge můžete zažít mnoha způsoby, cítit ho díky mnoha věcem, je to také jistý druh stavu vaší mysli. Obvykle se ale prožívá doma, či v kruhu těch nejbližších.



Hygge - Dánský, šťastný způsob života plný jak praktikovat co je to hygge


Co je to Hygge?


Atmosféra Hygge má měkké osvětlení svíček či menších lampiček

Přítomnost je dalším pilířem, užívejte si zrovna tento moment tady a neřešte co bude zítra nebo bylo včera. Odpojte se od telefonů, počítačů a dalších rušivých elementů.

Potěšení ve formě koláčů, dortů, mastnějšího jídla a horkých nápojů bez výčitek je to, co doplňuje Hygge.

Rovnost: Když se sejde celá rodina nebo parta přátel, tak nikdo nevybočuje přílišným mluvením nebo odpovědností. Naopak konverzace plyne a každý pomáhá.

Vděčnost: Jedná se o ocenění jednoduchých okamžiků a nalezní štěstí v tom málu.

Harmonie: Když jste přítomni, pamatujte, že to není soutěž. Není třeba nikoho o ničem přesvědčovat. Nechte věci prostě planout.

Pohodlí je nedílnou součástí možná tou nejdůležitější. Pohodlné, měkké a teplé oblečení jako pletené svetry či deky dodají tu pravou atmosféru.

Soudržnost v atmosféře Hygge znamená, že jste s těmi, které máte rádi. Ať už je to rodina či vaši přátelé. Nebavíte se o kontroverzních tématech co by mohli vyvolat hádky jako politika a další


V článku jednoho ženského časopisu jsem četla, že Hygge nemohou zažít vegetariáni ani vegani, jelikož hygge se prožívá také skrze mastná jídla, jako je maso, máslo, mléko a další. Autorka textu nemohla být dále od pravdy. Pro tento dánský koncept neexistují žádná pravidla, kdokoli se může setkat s momenty Hygge. A já jako osoba na rostlinné stravě si užívám tyto momenty stejně naplno i bez masa.

Jak praktikovat Hygge?


Jde o to, díky čemu se budete cítit jako doma, v teple, útulně, uvolněně a šťastně. Mějte při ruce něco dobrého na zub, ať už je to čokoláda, dort, pečeně nebo sušenky, a spárujte to s něčím lahodným k pití. Nemusí to být jen horké nápoje, jako je káva, čaj nebo horká čokoláda, ale dokonce i víno či likér.

Buďte také v teple, nejlépe samozřejmě u praskajícího krbu, ale rovněž vám postačí teplé ponožky a pohodlné oblečení, které dává vašemu tělu dostatek prostoru pro pohyb a poruce můžete mít deku pro zachumlání.

Hygge je o měkkém, žlutém světle vycházejícího ze stolní lampy, jde o světlo svíček, možná s nějakou příjemnou vůní esenciálního oleje, jako je vanilka nebo skořice.

Travte čas s lidmi, které máte rádi, a nebavte se o práci nebo jiných negativních věcech.

Mluvte o svých společných šťastných okamžicích, úspěších, dovolené, dětství nebo vašich plánech do budoucna.

 

PIN THIS


Capture.JPG

Mathew & Klara

IMG_8952.jpg

Our online friendship led us to a long-distance relationship that turned into marriage, 11 years together and in summer 2022 we also promoted to parents to the sweetest baby boy.

Our passion is nature, wellness and photography, we strongly believe, that life is in our hands and with this motto in our mind we create our life path.

 

Our blog contains articles about healthy lifestyle, relationships, wellness and minimalism 

Read more

Lightroom

presets

lightroom presets

Download our presets for FREE and adjust your photos like us

How to collaborate
with hotels
hotel collaboration.jpg

Find out how to collaborate with hotels for a free stay.

We teach you the exact steps we take and give you tips to land a successful collaboration with less than 1.000o followers.

simplifying

motherhood

WAYS TO SIMPLIFY MOTHERHOOD

Download the Motherhood guide with tips that you can do to simplify your family life today, so that you have more time for slow, simple, peaceful living, that brings joy to you all.

bottom of page